Herstellen: hoe doe je dat?

 

Voeding en slaap zijn de twee belangrijkste methoden om te herstellen. Goede voeding is essentieel voor topsporters. De juiste voeding op het juiste moment draagt bij aan adaptatie, herstel na inspanning en het leveren van prestaties.

Maar HERstellen: hoe doe je dat?

  • Hydrateren: vocht aanvullen
  • Eten: van koolhydraten
  • Repareren: van spieren met eiwitten

Het aanvullen van vocht en koolhydraten is vaak het belangrijkste, met name als het gaat om snel herstel. Start hiermee zo snel mogelijk na de training. Met koolhydraten vul je de glycogeenvoorraad (energievoorraad van de spier) aan en een goede vochtbalans is altijd van belang voor optimale prestaties. Kijk je naar de lange termijn dan is het toevoegen van eiwitten (20 gram per keer) direct na inspanning belangrijk voor spierherstel.

 

Verschillen per sport

Wat betreft herstelvoeding zijn er verschillen per sport en per individu. Je kunt je misschien voorstellen dat een wielrenner na een training of wedstrijd meer koolhydraten nodig heeft dan bijvoorbeeld een handboogschutter. In het algemeen gelden de volgende richtlijnen.

 

Voeding is een groot thema #OpPapendal. Ons sportcentrum is zelfs wereldleidend op het gebied van voeding en innovatie. In het Topsportrestaurant zijn diverse herstelproducten ontwikkeld en getest. Daarnaast hebben we een Papendal VoedingsApp gekoppeld aan ons kassaregistratiesysteem om de topsporters inzicht te geven in hun voedingsinname. De topsporters leren daarnaast veel over voeding tijdens de reguliere workshops die onze sportdiëtiste geeft. Bijvoorbeeld over basisvoeding, over voeding op hoogte of over supplementen. Voor de herstelmaand hebben we daarom een workshop ontwikkeld waarbij de focus ligt op koolhydraten. 

Datum workshops

3 november 19.00 uur
9 november 19.00 uur (VOL)
16 november 19.00 uur
22 november 19.00 uur (VOL)

De workshops duren ongeveer een uur.

 

Anja van Geel

Heb je een vraag over voeding? Stuur een berichtje naar Anja!

anjavangeel@hetnet.nl

 

Erik te Velthuis

Heb je een vraag over voeding? Stuur een berichtje naar Erik!

erik.tevelthuis@papendal.nl